Lottovoittajat vuosien saatossa

LottovoittajaSuomeen on saatu uusia lottovoittajia jo vuosikymmenien ajan. Samalla myös palkinnot ovat nousseet moninkertaisiksi. Uusi tuplausjärjestelmä mahdollistaa vielä entistä suurempia päävoittoja, mutta vielä näistä ei olla päästy nauttimaan.

Ensimmäinen voittaja

Erilaisissa lottopeleissä on taottu rahaa jo vuosikymmeniä. Ensimmäinen lottomiljonääri oli Hilkka Pylkkö, joka voitti reilun miljoona mummon markkaa lotosta.

Hilkka teki, niin kuin kunnon voittajan pitääkin, eli hankki 300 neliön luksuslukaalin uima-altaalla höystettynä. Siellä kelpasi uimapatjalla loikoilla uusia lottorivejä täytellen.

Lottovoittajien tilastoja

70-luvulla Veikkauksen loton päävoittoja löydettiin 1134 kappaletta, jolloin keskimääräinen päävoitto oli n. 70 000 euroa. Kaiken kaikkiaan voittoja jaettiin 200 miljoonan euron edestä.

80-luvulla voittoja oli selvästi vähemmän eli n. 800 kappaletta. Keskimääräinen pääpotin koko oli kuitenkin noussut 165 000 euroon asti. Isoin jysäys tuolloin oli vajaa 2.5 miljoonaa euroa. Ei hassumpi potti tuokaan.

90-luvulla pääpottien lukumäärä jatkui laskuaan pääpottien ottaessa samalla kelpo loikkauksen eteenpäin. Pääpotteja oli tuolloin viitisensataa keskimääräisen potin ollessa puoli miljoonaa euroa.

2000-luvulla suurin voitto on tähän mennessä oli 7,3 miljoonaa euroa. Suurimmat voittopotit ovatkin kasvaneet merkittävästi koossa muutaman viime vuoden aikana.

2010-luvulla rikottiin ennätysvoitto ja uusi tulos pääsi jo kaksinumeroisten puolelle. 13,3 miljoonan voitto meni Lahteen vuonna 2014. Tuplausjärjestelmän mukaantuonti on maalaillut upeita kuvia jo jättimäisistä voitoista, mutta vielä tuplaus ei ole osunut kertaakaan seitsemän oikein -riviin. Voittoluokkien karsiminen takaisin vanhaan viiteen nosti myös mahdollisien päävoittojen suuruutta.

Voittajien kokoontumiset

Suomen lottovoittajat ovatkin erikoista porukkaa, sillä he haluavat voiton jälkeen jatkaa samassa työpaikassa ja elää täysin samanlaista elämää, mutta tietysti hieman turvatummalla taloudella. Ainakin tässä on se etu, että järkevä rahankäyttö takaa että voittorahoja riittää pitkäksi aikaa.

Lottovoittajilla on varmasti hieman hankalat paikat sosiaalisessa kanssakäymisessä voiton jälkeen, sillä ihmiset ovat luonnollisesti kiinnostuneet voittajan rahaelämästä ja mihin sitä rahaa onkaan laitettu. Eikä suomalaiset tietysti halua rehvastella rahoillaan, joten moni pitääkin voiton salaisuutena. Voittajille on kuitenkin tarjolla vuosittaiset iltamat, joissa näistä asioista ei tarvitse olla huolissaan.

Suomalaiset lottovoittajat pääsevät joka vuosi osallistumaan salaisiin illanistujaisiin, jossa jokainen osallistuja on voittanut vähintään 500 000 euroa. Näissä juhlissa voi avoimesti keskustella asioista, sillä voittaminen ja isot rahasummat ovat kaikille koettu asia. Tapahtumat järjestetään osin vertaisutueksi ja osin vain mukavaksi illanvietoksi, jossa ihmiset pääsevät tapaamaan kaltaisiaan.

Tapahtumat ovat voittajien keskuudessa melko suosittuja, sillä kutsu tulee vain edellisenä vuonna suurvoiton saaneille. Kaikkia juhlat eivät tietysti kiinnosta, mutta prosentuaalisesti osallistujien määrä on korkea. Mukana on usein parikymmentä henkilöä, joista osa on avec-kutsun puolisoja.

Tapahtuma pyritään pitämään mahdollisimman hyvin varjeltuna salaisuutena ja sen sijainti vaihtuu joka vuosi.

Voittajia muissa peleissä

Lotto ei ole ainoa peli, missä suomalainen voi saavuttaa isoja voittoja. Lue, kuinka Suomeen tuli miljoonien eurojen täysosuma hedelmäpelistä.