Kuusi lottovoitto aiheista kysymystä ja vastausta

Lotto on suomalaisten eniten pelaama rahapeli. Ei siis ihme, että Lotossa voittaminen herättää paljon kysymyksiä ja ihmetystä. Tässä kuusi tavallisinta kysymystä Lotosta ja siinä voittamisesta.

1. Jos voitan Lotossa, joudunko maksamaan voitosta veroja?

Voittajan ei tarvitse maksaa veroja lottovoitosta.

Verotus toimii siten, että kaikista Veikkauksen peleistä (Lotto mukaan lukien) maksetaan arpajaisvero. Tämän veron maksaa kuitenkin Veikkaus, ei voittaja itse.

Veikkaus ilmoittaa mainoksissaan verojen jälkeisen voitto-osuuden, eli jos Lotossa on jaossa vaikkapa kolmen miljoonan euron voitto, oikean lottorivin omistaja voittaa tuon kolme miljoonaa puhtaana käteen. Kaikki verot ovat laskettu tästä summasta jo pois, joten sinä saat aina sen mitä mainostetaan.

2. Miten voitto maksetaan?

Voittoa varten täytyy matkata Vantaalle Veikkauksen pääkonttoriin sopimaan asiasta. Itse voitonmaksu juuri niin kuin voittaja haluaa.

Liki kaikki pelaajat ottavat suuren voiton pankkitilille, mutta kukaan ei siihen pakota. Halutessaan lottovoiton voi ottaa vaikka käteisenä, jos elokuvatyylinen rahasalkku kiinnostaa.

Käteisenä kotiutettu voitto olisikin aika komea. Vaikkapa Loton normaali potti (miljoona euroa), olisi 50 euron seteleinä kaksi metriä korkea ja 20kg painava setelipinkka! Lienee siis selvää miksi tilisiirtoa suositaan voitonmaksussa.

3. Milloin voiton saa?

Jos Lotossa voittaa, tarvitaan aluksi hieman malttia, sillä voittoa ei saa heti!

Veikkauksen peleissä on 21 arkipäivän protestiaika. Suurta voittoa (yli 20 000 €) ei makseta ennen protestiajan umpeutumista, joten lottovoittajan täytyy kärvistellä kolme ennen kuin voitto maksetaan.

Lottovoittajien piirissä tätä kutsutaan myös jäähdyttelyajaksi. Voitonmaksua odotellessa kuumimmat tunteet ehtivät hieman laantua, eikä törsääminen ala saman tien niistä päättömimmistä ideoista. Voittaja saa rauhassa pohtia rahojen käyttökohteita ja sijoitusta ennen kuin oikea summa on tilillä.

4. Paljonko on kautta-aikojen suurin suomalainen lottovoitto?

Suurin Suomessa voitettu lottopotti on kierroksella 15/2014 jaettu 13,3 miljoonan voitto. Voittava lottorivi oli yhdellä lahtelaisella pelaajalla.

Loton voitonmaksu on kasvanut viimeisen muutaman vuoden aikana ja voit katsoa voittopottien kehitystä tarkemmin tästä.

5. Mitä voittajat tekevät rahoillaan?

Suomessa on tutkittu suuria summia rahapeleistä voittaneiden elämää.

Tutkimuksen mukaan lottovoittajat elävät hyvin normaalia elämää ja suurin osa jatkaa töissä aivan kuten ennen voittoakin. Lotossa voitettujen rahojen neljä tavallisinta käyttökohdetta ovat remontti, lainan maksu, uusi auto ja kesämökki. Tämän jälkeen moni innostuu matkustamaan, ellei usein niin ainakin kerran juuri sinne paikkaan, mistä on aina haaveillut.

6. Kenelle voitosta kerrotaan?

Suomalaiset lottovoittajat ovat siltä osin erikoisia, että he haluavat pitää voittonsa lähes järjestään salaisuutena. Voitosta kun ei tarvitse pakosti hiiskua kenellekään.

Voittajat ovat parhaimmillaan pitäneet suuretkin voitot vain aivan lähimmän perheen sisäisenä salaisuutena. Serkut, sedät ja täditkin ovat voineet jäädä ilouutisen ulkopuolelle, kun on katsottu asioiden sujuvan mukavammin, kun kukaan ei tiedä siitä. Tässä siis näkyy se suomalaisen lottovoiton tärkein olemus, eli se on pohjimmiltaan vain taloudellinen turva, ei pääsylippu juhliin.